Les eines TIC pel treball col·laboratiu 2.0

Les eines TIC pel treball col·laboratiu 2.0

Saps què és el treball col·laboratiu 2.0? En aquest article t’expliquem què és, quines aplicacions té en la formació i quines son les millores eines TIC que l’acompanyen. Aprèn amb GESEM, el teu centre i consultoria de formació.

Què és el treball col·laboratiu 2.0?

Podem definir el treball col·laboratiu 2.0 com la relació complementària de rols que cerquen un objectiu comú. En altres paraules, la cohesió de dos o més agents per desenvolupar una tasca i assolir una meta volguda per totes les parts.

És important destacar que cada un dels rols, per sí sols, no serien capaços d’aconseguir l’objectiu final. En aquest sentit, els resultats obtinguts són molt més valuosos, ja que aspiren a nivells que mai es podrien assolir en solitari.

En aquest mateix sentit, treballar en grup no implica per se un treball col·laboratiu. Mentre que, el treball col·laboratiu sempre serà un treball en grup.

Les TIC juguen un rol fonamental en tot això. Per primer cop en tota la Història és possible coordinar de manera ràpida i eficaç múltiples ments per desenvolupar un assumpte comú. I, per si fos poc, salvant els problemes de la distància, l’idioma o el temps.

Per tant, podem dir que, per al treball col·laboratiu 2.0 necessitem parlar de la suma de la creativitat, la participació i la comunicació amb l’aprenentatge, la innovació i l’ús de les TIC.

Les TIC i el treball col·laboratiu

El desenvolupament de les eines TIC en els últims anys han jugat un paper fonamental en favor del treball col·laboratiu. Es imprescindible recordar que el món 2.0 es basa en el lliure accés, la modificació i la presentació de les dades del servidor. Es per això que les TIC i el treball col·laboratiu van de la mà.

La web 2.0 es caracteritza per haver creat un sistema de producció−consum totalment nou. Ara son el mateixos consumidors de les dades web els que també les produeixen. Es el cas, per exemple, de les paradigmàtiques Xarxes Socials. Mentre consumim informació, també la oferim. Ho fem, a més, en les mateixes condicions que cada un dels usuaris que conformen la xarxa.

Exemples de eines TIC utilitzades pel treball col·laboratiu 2.0

Els blogs: són un bon exemple de treball col·laboratiu 2.0 ja que permeten crear contingut a l’hora que en donen accés. Disposen, també d’opcions de creació col·lectiva, obrint així les portes a la suma de la creativitat dels usuaris.

Les Wikis: permeten generar, modificar i esborrar contingut per part de diferents usuaris amb la possibilitat de recuperar el contingut anterior. D’aquesta manera, a partir d’un joc de suma i resta, la comunitat estableix el millor contingut possible.

Els bancs d’imatges: la comunitat de la web treballa majoritàriament amb imatges. Gràcies als bancs d’imatges que ofereixen productes lliures de drets d’autor podem penjar i alhora descarregar contingut visual de gran qualitat.

Els podcasts: molt semblant a la gestió de les imatges, però amb continguts d’àudio. Podem trobar tot tipus de contingut gracies a la ordenació per dates i etiquetes.

Les plataformes de vídeo: tots coneixem aquest tipus de eina gràcies a YouTube. Aquesta plataforma permet emmagatzemar infinitud de vídeos i dóna accés a qualsevol usuari a penjar-ne i consumir-ne. YouTube s’ha convertit en una de les eines enciclopèdiques més importants dels nostres temps. Aquesta posa moltes facilitats a l’intercanvi de coneixement.

Aquests són només alguns dels exemples d’eines TIC pel treball col·laboratiu 2.0. N’existeixen moltes més. Et convidem a descobrir-les amb el curs Eines i tendències 2.0 aplicades a la tasca professional que t’ofereix GESEM.

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •